Моля, оставете Вашия телефонен номер и ще се свържем с Вас в работно време

* Задължителни полета

Затвори

Поръчай позвъняване

Терминология

-А-

 АРТЕФАКТИ - дефект в изображението

-Б-

БИРУС - БИОС вирус.Разновидност на компютърен вирус, който се записва в енергонезависимата памет на компютъра.

БОРЕЦ - специалист, който решава разнообразни софтуерни проблеми на които се радваме ежедневно благодарение на уиндоус и др. подобни

-В-

ВАЙВАЙ - вайфай, wifi

ВОДОЛАЗ - лаптоп, който е мокрен, заливан, наводняван и т.н.

-Е-

ЕКСТРАСЕНС - познат още като медиум. Сервизен работник, който прави диагностика по описание на проблем без да е отделил време за запознаване и извършване на необходимите измервания и тестове. 

-Ж-

ЖЕЛЯЗО - всичко свързано с апаратната част (хардуера) по компютърната техника. 

-З-

ЗАМЕСТИТЕЛ - Използваме този термин за продукти (захранващи адаптери, матрици, батерии и др.), които не са оригинални, но параметрите им са сходни с тези на оригиналните устройства. Заместители се използват обикновено когато цената на оригиналните устройства е прекалено висока. 

-К-

КАМЪК - така на жаргон се нарича процесора (CPU).

КАРЛСОН - синоним на вентилатор (виж. wikipedia)

КИЛО - или КИЛОГРАМ синоним на килобайт, така например 32кила трябва да означава 32килобайта. няма нищо общо с мерната единица за тегло.

КОЗА - късо съединение. взаимствано от руското КоЗа (ударението е на 'о') = КОроткое ЗАмьiкание

-Л-

ЛАМЕР - или ЛЕЙМЪР означава човек, който е неосведомен, невежа и не е много наясно с това, което прави.... [линк към уикипедия]

-М-

M$ - съкратен запис на американската софтуерна компания Майкрософт. При нас безплатно няма, или нещо в този дух

МЕДИУМ
 - виж. екстрасенс

МОЗЪК - така на жаргон се нарича оперативната памет (RAM)

МЕТЪР - синоним на мегабайт. така на жаргон се казва 2метра = 2мегабайта. няма нищо общо с мерната единица за разстояние. използват се и производни: кило = килограм = килобайт и т.н.

-Н-

НЕ СЕ ВКЛЮЧВА - това означава, че лаптопа не реагира на бутона за включване. Нищо не 'светва', никакъв звук не се чува; все едно пред нас имаме не лаптоп а макет. 

НЕ СТАРТИРА - (познато още като  не стартирВа, НЕ ИЗГРЯВА) това означава, че лаптопа се включва: реагира на бутона за включване, 'лампичките светват', вентилатора завърта, но на дисплея не се показва изображение. 

-О-

ОГРИЗКА - виж. ЯБЪЛКА

-О-

ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА - Компютрите, както и модерните смартфони, притежават операционна система (ОС). ОС се инсталира след стартирането на устройството и предопределя основните функции при последваща работа. След инстралирането на ОС могат да бъдат страртирани и други програми. Най-известната ОС за персонален компютър e Windows, a операционните системи, базирани на Linux, са безплатният вариант. При смартфоните най-популярни са: системата на Google (Android), тази на Apple (iOS), на Nokia (Symbian).

-П-
ПЕЧКА - обикновено така се нарича инфрачервената станция за запояване
ПИКСЕЛИЗИРАНЕ - все по-често с този термин се описват дефекти в изображението, изображението е на точки или на големи разноцветни квадрати.

ПРОЦЕСОР (линк към wikipedia)

-Р-

РАМ ПАМЕТ - Памет с произволен (непосредствен) достъп (random access memory - RAM) е най-известният тип компютърна памет. Tя позволява неограничен достъп до произволна част от запаметените данни, за разлика от паметта с последователен достъп, и има относително голяма скорост, за разлика от запаметяващи устройства като твърдите дискове. Най-често RAM паметта намира широко приложение като оперативна памет в изчислителната техника. Колкото по-голяма е тази памет, толкова по-бързо може компютърът да преработи данни (например снимки или видео). Измерва се в мегабайти (MB) и гигабайти (GB).

РЕБОЛ - под този термин се разбира работата по сваляне(отпояване) на БГА схема, нареждане на ново на топчета (soldering balls) и обратно поставянето и на място(запояване). Обикновено тази операция се извършва за големи интегрални схеми (видео чипове, т.нар. чипсети, севрни и южни мостове, сокет на процесор). Разпространено е схващането, че БГА схемите се отпояват и ребола възстановява тяхната работоспособност.

РЕПЛИКА - Продукт, който на външен вид наподобява оригинала но качеството е много занижено. 

-С-

СЕВЕРЕН МОСТ - (линк към wikipedia)

стартира с проблеми - това означава, че лаптопа се включва и стартира но има отклонение от нормалната работа: не зарежда операционна система, изображението на дисплея не е коректно, не работят някои периферни устройства(клавиатура, тъчпад, камера, DVD устройство, USB устройства и т.н.), лаптопа се самоизключва след определено време, лаптопа не зарежда батерията и/или не работи от нея и т.н.

-У-

УДАРНИК - лаптоп, който е удрян, падал, изпускан и т.н.

-Х-

ХАКЕР - Под хакер обикновено се разбира някой, който разбива определена компютърна система най-често с цел облага - независимо дали това е придобиването на информация, данни, присвояване на данни, създаване на неоторизирани / непозволени или изискани от поддържащите системата специалисти промени в системата, които често водят до нейния срив, недобра функционалност и т.н. [линк към уикипедия]
ХОПЪР - от англ. HOP - скачам, човек който сменя постоянно работата с единствена цел по-добро заплащане

-Ч-

ЧЕРГА - разноцветни вертикални и/или хоризонтални линии на матрицата, които са резултат от дефектиране на видео модул или на самата матрица.

ЧИПСЕТ-  обинковено означава "набор от специализирани чипове", седящи на дънната платка или разширителна платка. В персоналните компютри (ПК), базирани на Интел Пентиум архитектурата, терминът засяга често специфична група чипове на дънната платка: Северен Мост (Northbridge) и Южен мост (Southbridge). Северният мост свързва процесора към високоскоростни устройства, особено оперативната памет, графичните контролери, a южният мост се свързва с по-бавната периферия (като PCI или Isa). Най-модерните чипсети съдържат също и интегрирана периферия като например: вграден лан контролер, USB котролер и аудио контролер.(инфо от wikipedia). Погрешно е наложилото се схващане, че чипсет е едва ли не всяка отделна схема с кристал. Има случаи когато северния и южния мост са в един чип и тогава е приемливо да се нарича чипсет, но това е по-скоро изключение.

-Ю-

ЮЖЕН МОСТ -  (линк към wikipedia)

-Я-

ЯБЪЛКА - обобщено наименование на продуктите на фирмата APPLE Inc. Това са и APPLE MACBOOK, AIR и IPhone, Ipad и т.н.